luvcatz

Direktlänk till inlägg 6 december 2013

Så mycket kärlek och godhet

Av luvcatz - 6 december 2013 21:40

 Vila i frid//luvcatz
 
 
Mandela gav världen hopp

Nelson Mandela är död. Ofta när en statsman dör skriver tidningarna att hans roll inte kan överskattas. I Mandelas fall är det osedvanligt sant. Alla ord blir futtiga när man ska beskriva hans livsgärning, hans mod och hans personliga pris för att demokratisera Sydafrika. Alla ord blir futtiga när man ska beskriva hur hans livsgärning inspirerat resten av världen. Han fann en försoningens väg för ett splittrat samhälle där många krävde hämnd.

 

Han blev symbolen men var förstås inte ensam i sin kamp. Andra slet vid hans sida i stenbrottet på Robben Island. Många fler kämpade i exil för Sydafrikas befrielse.
En av alla dessa fick vid något tillfälle frågan hur man efter allt ANC:s aktiva varit med om kunde ställa sig ovan det högst mänskliga behovet av hämnd. Han lär ha sagt att det är först när man svarar som fienden som man har förlorat.

Nelson Mandela har sedan han lämnade presidentposten medvetet spelat ned sin roll. Han gjorde det för att ge sin efterträdare, Thabo Mbeki, en chans att fortsätta det demokratiska bygge han satt igång. Tyvärr blev det inte riktigt så. Men inget säger att det hade blivit bättre om Mandela från sitt vardagsrum fortsatt att blanda sig i dagspolitiken. Det hade blivit ett slags dubbelt ledarskap där han undergrävt den nya regimens möjligheter att fatta beslut och sedan stå för dem i allmänna val.

Men det har funnits stunder när han tagit till orda, som i den infekterade hiv-debatten under Mbeki och hans rödbets- och vitlöksförespråkande hälsominister. Den kritik man ytterligare hade kunnat önska är att Mandela talat om övergreppen i grannlandet Zimbabwe och Sydafrikas valhänta hantering av problemen med Mugabe.

Där fick en annan mottagare av Nobels Fredspris, ärkebiskop Desmond Tutu, stå ensam.
Nelson Mandela klargjorde sin hållning redan under tiden som president. Vi glömmer inte dem som stod bredvid oss under de svåra åren, sa han apropå de vänskapliga banden till Libyens tidigare diktator Muammar Khaddafi. Zimbabwes befrielseledare Robert Mugabe räknades förstås också dit.

Men sedan dess har Zimbabwes folk misshandlats så till den grad att man hade hoppats att det liksom för Tutu, funnits en gräns för Mandela. Ytterst handlar det om vem eller vilka man ska vara lojal mot. Ett sargat folk eller den härskare som sargar det.
Utvecklingen i Sydafrika och hela regionen har under flera år gått i fel riktning. Men så länge Mandela andats har han ändå utgjort ett slags garant för att det inte gått helt fel. En garant för att man inte, som i grannlandet Namibia, skulle börja tumma på grundlagsregeln om hur länge en president kan sitta kvar vid makten. Och en garant för att den rörelse som setts i flera grannländer, där vita ställs mot svarta, inte skulle få fäste. Redan från början slog Mandela fast att vita har en självklar plats i bygget av det demokratiska Sydafrika.
Varje ledare har fruktat, eller i alla fall haft goda skäl att frukta, att det gamla lejonet skulle ryta till. För alla har vetat att när Nelson Mandela talar då lyssnar världen.
Vem kan nu tala så att alla lyssnar? Var finns den kraft som kan mäta sig med hans? Svaret är dystert nog: ingenstans.

Samtidigt bör man minnas att omvärlden spelade en avgörande roll i omvandlingen till ett demokratiskt Sydafrika. FN var för en gångs skull en nyckelspelare. Nelson Mandela gav därmed också omvärlden hopp och en känsla av att kunna påverka.
Låt oss minnas detta. Och låt oss hedra hans minne genom att tänka att gick det då, måste det åter vara möjligt. Låt oss börja med Zimbabwe och låt oss sluta låtsas att zimbabwiernas frihet inte angår oss. Eller, som Desmond Tutu sagt, låt oss inte acceptera att det finns två sorters mänskliga rättigheter: en för afrikaner och en för alla andra.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av luvcatz - 8 april 2016 16:30

Sitter här i vårt omväxlande aprilväder, plus tre idag o inte lika stormigt som igår. Känslan av vårfåglars sång o lite regntunga moln är likadan varje år denna årstid. Alla vet att snart smäller det till o blir vår på riktigt, bara man härdar ut apr...

Av luvcatz - 8 april 2016 12:45

Häromdagen pratade jag med en vän om min nästa resa som är i Juni till Oslo.  - Då har jag besökt alla huvudstäder i Norden sa jag, nu ere dags att sätta huvudstäder i Europa på min bucket list!!!   Vad händer?? Kvällen efter ringer min förstfödd...

Av luvcatz - 27 februari 2016 08:52

wiiii, solen lyser över oss i Nypan idag. Man hör småfåglar kvittra. De e -4 men solen värmer o nånstans känner man att våren är på ingång..... det är framförallt ljuset som har återvänt o de ger hopp om livet.   Februari månad är snart slut, jag har...

Av luvcatz - 22 februari 2016 19:56


Lord, vilken bloggtorka jag har haft..... Inget speciellt som jag haft åsikter om eller heller för den delen velat dela med mig av.... Januari var tack o lov en skööön månad - yes, var på all inclusive två veckors solresa, åkte när snön kom o termome...

Av luvcatz - 30 december 2015 21:06

De e mycke återblickar på året som gått på teves alla kanaler nu. Jag såg SVT Nyhetsåterblickar nyss o kan inte säga att jag känner mig stolt över vår värld. Det var mest katastrofer, klimat o mord vi minns eller som rapporterades iaf. Det som var nå...

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25 26
27
28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Gästboken - skriv till mig :)

Follow on Bloglovin

Bloggerfy

Fina bloggar

Fråga mig

2 besvarade frågor
Follow on Bloglovin

Tidigare år

google+

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se